Európa

Az Európai Bizottság közzétette az új Talajvédelmi Tematikus Stratégiájának (Soil Thematic Strategy) ütemtervét, és kíváncsi minden talajos szakember véleményére. Akinek észrevétele van, 2020. december 03-ig küldheti be véleményét.

Az EJP SOIL projekt az európai kutatóközösségre támaszkodva az ismeretek, eszközök és módszerek felmérését követően olyan kutatási stratégiát alakít ki, amely tudományosan megalapozza a klímatudatos, fenntartható mezőgazdasági talajhasználathoz szükséges gazdálkodással összefüggő szakpolitika kidolgozását. A projekt mind a kezdeti stratégiai tervezési szakaszában, mind pedig a részletes kutatási feladatok meghatározása során figyelembe veszi az érintett felek – gazdálkodók, kutatók és döntéshozók – szempontjait.

Az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézetének vezetésével, a Pannon Egyetem, az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (EC JRC) és az ISRIC – Nemzetközi Talajinformáció intézetének közreműködésével az eddigi legrészletesebb talaj-vízgazdálkodási térképeket állították elő Európára 3D EU-SoilHydroGrids néven. A térképek fontos alapinformációt nyújtanak a klímatudatos és vízmegőrző területhasználat tervezéséhez.

© 2013-2024 ATK TAKI
Impresszum | Adatkezelési tájékoztató