Európai alkalmazásokhoz kidolgozott talajhidrológiai becslő módszerek funkcionális vizsgálata

Európai alkalmazásokhoz kidolgozott talajhidrológiai becslő módszerek funkcionális vizsgálata

Intézetünk tudományos főmunkatársa, Szabó Brigitta, a University of Naples Federico II egyetemmel együttműködésben vizsgálta az európai alkalmazásokhoz kidolgozott, szakirodalomból elérhető talajhidrológiai paramétereket becslő módszerek, ún. pedotranszfer függvények hatékonyságát. Tizenegy féle víztartóképesség-görbét és tíz féle hidraulikus vezetőképességet becslő módszert teszteltek három nagy európai talajhidrológiai adatbázison. A pontbecslésben leghatékonyabb pedotranszfer függvényekkel elkészítették egy olaszországi mintaterület szántóföldi vízkapacitás térképét, majd a becsült talajhidrológiai paraméterekkel talajszelvény szinten modellezték a vízforgalmat. A víztartó képesség görbét becslő tizenegy PTF közül az euptfv2, a Weynants, és a Wösten-féle PTF-ek voltak a legpontosabbak. A hidraulikus vezetőképesség becslése mind a tíz vizsgált PTF-nél minimum egy nagyságrendnyi eltérést eredményezett, amit – többek között – a módszerek standardizálásának hiánya is okozhat. A térképezés során a Weynants-féle és az euptv2 becslésekkel készült térképeknek volt a legkisebb a négyzetes átlagos hibája. A szimulációs vizsgálatnál a szabadföldi vízkapacitást az euptfv2 módszer becsülte a legpontosabban, a hidraulikus vezetőképességet pedig a Weynants-féle módszer. A vizsgált mintaterületen a PTF-ekkel megfelelően lehetett modellezni a talaj napi szintű vízvisszatartásának mértékét, azonban fontos, hogy vizsgáljuk a modellparaméterezés modell kimeneti értékekre gyakorolt hatását.

A kutatás eredményeit a hidrológiai tudományok területén magasan jegyzett D1 besorolású Journal of Hydrology: Regional Studies folyóiratban publikálták.

További információ:
Nasta, P., Szabó, B. & Romano, N. 2021. Evaluation of pedotransfer functions for predicting soil hydraulic properties : A voyage from regional to field scales across Europe. Journal of Hydrology: Regional Studies, 37, 100903.

© 2013-2024 ATK TAKI
Impresszum | Adatkezelési tájékoztató