Ismét talajos bemutató az Ásványbörzén és GEO Napokon

Ismét talajos bemutató az Ásványbörzén és GEO Napokon

2017. június 10-11-én megrendezett 17. Lurdy-Házi Ásványbörze és GEO Napokon ismét jelen lehettünk a talajokkal. A tavalyi 9. Millenáris Ásványbörze és Geológiai Napokon bemutatott interaktív talajtanos bemutató nagy sikerére való tekintettel meghívták a MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézetet, valamint a Magyar Talajtani Társaságot ezen rendezvényre, hogy idén is mutassuk be a talajok tulajdonságait, funkcióit, illetve az földi élet szempontjából betöltött jelentőségét, lévén a talaj „életútját”, képződését tekintve szorosan kapcsolódik a kőzetekhez, ásványokhoz.

A felkérést örömmel vettük, így egy bő 10 fős csapat mutatta be a talajok fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságait, egy a már jól megszokott interaktív bemutató keretében. Az eseményen a gyerekek, a diákok illetve a rendezvény felnőtt érdeklődői szerezhettek ismereteket a jellemző magyarországi talajképző kőzetekkel, a mállási folyamatokkal, és a kialakult talajtípusokkal kapcsolatban. A talaj rétegzettségét, és tulajdonságaikat életnagyságú „talajszelvények” is szemléltették. A programot „zseb talajszelvény” készítés és a „Magyarország talajai” c. puzzle kirakása színesítette.

Lévén, hogy a Talajok Nemzetközi Évtizedében (2015-2024) kiemelten fontosnak tartjuk a figyelemfelhívást a talajok jelentőségére, fókuszálva arra, hogy a talajon nem csak állunk, hanem élünk is, jó volt látni a sok érdeklődő gyerek arcát, s reméljük jövőre is részt vehetünk az ehhez hasonló eseményen.

További fotók a rendezvényről

© 2013-2024 ATK TAKI
Impresszum | Adatkezelési tájékoztató