Kutatók Éjszakája a Pécsi tudományegyetemen

Kutatók Éjszakája a Pécsi tudományegyetemen

A Kutatók Éjszakája Európa legnagyobb tudománykommunikációs rendezvénysorozatának idén is elsődleges célja volt, hogy megmutassa a tudomány sokszor titokzatosnak, vagy a hétköznapoktól távolinak tűnő világa szórakoztató oldalát. Bemutatkoznak a kutatók, és megismerhetjük azt a folyamatot, ahogy „az élet, a világmindenség meg minden” titkait megfejtik. Bepillanthatnak a látogatók különleges, máskor nem látogatható helyszínekre, megismerhetnek érdekes embereket, akik közelebb hozzák az érdeklődőkhöz a tudomány érdekességeit, aktualitásait.

Ennek tükrében 2017. szeptember 29-én a az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézete, a Magyar Talajtani Társaság, valamint a Pécsi Tudományegyetem TTK Földrajzi Intézet Természetföldrajz Tanszékének lelkes tagjai, munkatársai tartottak interaktív talajos bemutatót Élet és Talajok… Talajok Évtizede címmel, hogy megismertessék az érdeklődőket a talajok sokszínűségével. A program keretében a gyerekek, a diákok és a rendezvény felnőtt érdeklődői találkozhattak a talajokkal, azok jellemző tulajdonságaival, kiemelve azok jelentőségét az emberiség és a földi élet szemszögéből:

A talaj textúrájának meghatározása gyúráspróbávál és talajok színének meghatározása Munsell skálával. A talaj kémhatásának és mésztartalmának meghatározása. Talajlakó élőlények vizsgálata sztereomikroszkóppal. Egyéb interaktív bemutatók és foglalkozások: „Magyarország talajai” c. puzzle kirakása, „zseb talajszelvény” készítés.

Ezen felül ki lehetett rakni a „Magyarország talajai” című puzzlet, „zseb talajszelvény” lehetett készíteni, életnagyságú „talajszelvényekben” lehetett gyönyörködni, amin keresztül a kitartóbb érdeklődők megfigyelhették a talaj rétegzettségét, megérthették a tulajdonságait és azok jelentőségét.

Célunk, hogy a Talajok Nemzetközi Évtizedében (2015-2024) kiemelten felhívjuk a figyelmet a talajok jelentőségére, miszerint a talajon nem csak állunk, hanem élünk is. A pécsi kollégákkal karöltve örömmel mutattuk be a talajokat elméleti és gyakorlati megközelítésben, játékos feladatokkal fűszerezve, törekedve arra, hogy a lelkes látogatóközönség minél többet megtudjon a talajokról, illetve a talajoknak az ember életében betöltött szerepéről.

Képtár

© 2013-2024 ATK TAKI
Impresszum | Adatkezelési tájékoztató