Zöldborsó és sárgarépa szeléntartalmának növelése öntözővízzel

Zöldborsó és sárgarépa szeléntartalmának növelése öntözővízzel

A szelénhiányos étrend a Föld számos térségében jelent problémát és súlyos egészségügyi következményekkel járhat, így az élelmiszerek szelénnel való dúsítása több évtizede fontos kutatási terület.
Üvegházi tenyészedény kísérletben vizsgáltuk 0, 100 és 500 μg Se L-1 tartalmú öntözővíz hatását zöldborsóra és sárgarépára homok, vályogos homok és vályog talajokon.
Az 500 μg-os Se L-1 kezelés szignifikáns mértékben csökkentette a sárgarépa gyökér száraz tömegét, viszont a többi kezelés csak kismértékben csökkentette a növényi biomasszát. A 100 μg Se L-1 tartalmú öntözővíz kezelés a zöldborsó szeléntartalmát 76-szorosára, a sárgarépáét 76-szorosára növelte, így 100 g friss zöldborsó szem, valamint sárgarépa gyökér az ajánlott étrendi mennyiségnek sorrendben a 395%-át, illetve 92%-át tette ki a három talajtípus átlagában. A szelén koncentrációja zöldborsóban a homokon, sárgarépában pedig a vályog talajon volt magasabb. A kezelések csekély hatással voltak a többi tápanyag koncentrációjára. Az eredmények alapján a 100 μg Se L-1 tartalmú öntözővíz alkalmazása sárgarépa esetében javasolható, míg zöldborsónál ennél alacsonyabb koncentráció szükséges. Az öntözővíz szelénnel való dúsítása megfelelő módszer lehet a biofortifikációra és a funkcionális élelmiszerek előállítására bizonyos feltételek mellett.

Az eredmények a Q2 besorolású Agriculture folyóiratban jelentek meg:
Ragályi, P.; Takács, T.; Füzy, A.; Uzinger, N.; Dobosy, P.; Záray, G.; Szűcs-Vásárhelyi, N.; Rékási, M. Effect of Se-Enriched IrrigationWater and Soil Texture on Biomass Production and Elemental Composition of Green Pea and Carrot and Their Contribution to Human Se Intake. Agriculture 2022, 12, 496.
https://doi.org/10.3390/agriculture12040496

© 2013-2024 ATK TAKI
Impresszum | Adatkezelési tájékoztató