Hírek

Szatmári Gábor, Intézetünk tudományos főmunkatársa Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat nyert "A térbeli bizonytalanság számszerűsítése és terjedése komplex talajfunkciókban korszerű statisztikai megközelítésekkel" című pályázatával

A Jermy Tibor-díj 2022. évi díjazottjai közé választották intézetünk tudományos főmunkatársát, Flórián Norbertet, akinek kutatási területe a talajlakó ugróvillások faunisztikai és ökológiai vizsgálata, a talajok mezofaunájának feltárása és új detektálási módszerek fejlesztése.

Az agrárgazdasági környezetben a növényi stresszel kapcsolatos gyors információáramlást lehetővé tevő módszerek segíthetnek a gazdák számára a növényfejlődés és a terméshozam esetleges csökkenésének mérséklésében. A TAKI munkatársai az OTKA 131792 pályázat keretében egy Balaton-felvidéki kisvízgyűjtőn végeznek időszakos és monitoring vizsgálatokat, melynek eredményei a Land című folyóiratban jelentek meg.

A szelénhiányos étrend a Föld számos térségében jelent problémát és súlyos egészségügyi következményekkel járhat, így az élelmiszerek szelénnel való dúsítása több évtizede fontos kutatási terület. A TAKI kutatói üvegházi tenyészedény kísérletben vizsgálták különböző szeléntartalmú öntözővíz hatását zöldborsóra és sárgarépára, különböző textúrájú talajokon.

A Talajtani Intézet, valamint az MTA Agrártudományok Osztályának Talajtani, Vízgazdálkodási és Növénytermesztési Tudományos Bizottsága „A talajtermékenység fenntartása nélkülözhetetlen természeti erőforrásaink hosszú távú megőrzésében” címmel tartott tudományos tanácskozást az MTA Székház Dísztermében.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézet részére kiemelkedően magas színvonalú tudományos munkája elismeréseként a Magyar Tudományos Akadémia által Kiválónak Elismert Kutatóhely minősítést adományozta.

2022-ben Rajkai Kálmán is bekerült a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjainak sorába. Száztíz, a közös akadémiai jelöltlistára felkerült kutató közül választotta meg az Akadémikusok Gyűlése az MTA új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait május 3-án.

A közösségi tudomány programot széleskörben, célcsoportok definiálása nélkül hirdettük meg. A programra összesen 1193-an jelentkeztek, akik országosan közel 2000 helyszínen végeztek vizsgálatot. Segítségükkel a kutatók értékes, nagy mennyiségű adathoz jutottak, amelyek felhasználhatók tudományos munkákban is.

Támogatást nyert Szűcs-Vásárhelyi Nóra pályázata az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt Kooperatív Doktori Program Nemzetvédelmi Alprogram Doktori Hallgatói Ösztöndíjára.

© 2013-2022 ATK TAKI
Impresszum | Adatkezelési tájékoztató