Hírek

A Talajtani Intézet a Debreceni Egyetem és az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársaival együttműködésben speciális módszertan kidolgozásával előállította a magyarországi talajok defláció érzékenységi térképét, amely alapot nyújt a szélerózió regionális jellemzésére, következésképpen az ellene történő védekezés tervezésére, továbbá ennek költségeire vonatkozó támogatások ésszerű elosztására.

Az ATK Talajtani Intézet kutatói egy új mesterséges intelligencián alapuló országos földértékelési modellt alkottak meg. A javasolt módszertan a kataszteri rendszerekben, valamint a földhasználati tervezésben és a mezőgazdasági fejlesztési programokban való lehetséges alkalmazások mellett a biomassza termelékenység integrált nyomon követésére is alkalmazható.

Szatmári Gábor, a Talajtani Intézet tudományos főmunkatársa Akadémiai Ifjúsági Díjban részesült

A Talaj Világnapja alkalmából december 5-én kerül bemutatásra a Talaj = Élet című film.

A "Funkciók és szolgáltatások Föld és Ég határán, avagy hogyan biztosítják a talajok az emberi (jól)létet" címmel megrendezett előadónapra 2022.11.29-én került sor az MTA Nagytermében.

2022. szeptember 30-án 14:00-22:00 között várjuk az érdeklődőket minden korosztályból a Talajtani Intézet épületében

Szomorúan tudatjuk, hogy intézetünk korábbi munkatársa, a Talajtani Osztály kutatója, Dr. Lukács András életének 74. évében augusztus 26-án elhunyt.
Temetése 2022. szeptember 30-án 1/2 11-kor lesz a Farkasréti temetőben.

A Magyar Talajtani Társaság tagsága új vezetőséget választott. László Péter, az ATK TAKI tudományos főmunkatársa továbbra is az elnökhelyettesi pozíciót tölti be az elkövetkezendő négy évben.

Szatmári Gábort a Magyar Talajtani Társaság a talajtan és kapcsolódó területein végzett kiemelkedő színvonalú munkájának elismeréseként a fiatal kutatók számára alapított Kreybig Lajos díjjal tüntette ki.

© 2013-2023 ATK TAKI
Impresszum | Adatkezelési tájékoztató