Hírek

2023 júniusától híreink a Talajtani Intézet megújult honlapján érhetők el.

Kassai Piroska az „Az oldható foszfor koncentráció változása Magyarország mezőgazdasági használatában lévő talajaiban a rendszerváltástól napjainkig” című doktori (PhD) értekezését a MATE Festetics Doktori Iskolában 2023. május 24-én sikeresen megvédte.

Gedeon Csongor, a Talajtani Intézet Talajtérképezési és Környezetinformatikai Osztály tudományos főmunkatársa elnyerte a Fulbrihgt Scholar in Residence ösztöndíjat.

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Németh Tamás akadémikus, egyetemi tanár, intézetünk korábbi igazgatója, az MTA volt főtitkára életének 72. évében, május 9-én elhunyt.

A nemzetközi fenntarthatósági versenyben olyan kutatókat ismertek el, akiknek a tudományos eredményei hozzájárulhatnak a globális környezeti kihívások megoldásához. A Talajtani Intézet kutatója díjazott publikációjában a talajokban raktározott szerves szénkészletek változását vizsgálta.

A Ne csak a felszínt (L)ásd! közösségi tudományos programunk keretében meghirdetjük az iskolák versenyét. A versenyben részt vevő osztályok minél több mini szelvény kiásásával és vizsgálatával vehetnek részt a kihívásban.

A Talajtani Intézet munkatársai interaktív foglalkozásokkal várják a Föld Fesztivál résztvevőit 2023. 04. 21-től 23-ig a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A Talaj = Élet címmel meghirdetett programjainkat a Nagytópart Japánkert felőli oldalán találhatják meg az érdeklődők.

Az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézete a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjával Földrajzi Intézetével és a Soproni Egyetem Erdészeti Kutatóintézetével szoros együttműködésben a feltalaj szerves szénnel való telítettségének országos szintű térképezésének és értékelésének gépi tanuláson alapuló, pedotranszfer függvény segítségével történő megvalósíthatóságát vizsgálta. A kutatás eredményeit bemutató cikk a CATENA folyóiratban, nyílt hozzáféréssel jelent meg.

A Talajtani Intézet a Debreceni Egyetem és az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársaival együttműködésben speciális módszertan kidolgozásával előállította a magyarországi talajok defláció érzékenységi térképét, amely alapot nyújt a szélerózió regionális jellemzésére, következésképpen az ellene történő védekezés tervezésére, továbbá ennek költségeire vonatkozó támogatások ésszerű elosztására.

Az ATK Talajtani Intézet kutatói egy új mesterséges intelligencián alapuló országos földértékelési modellt alkottak meg. A javasolt módszertan a kataszteri rendszerekben, valamint a földhasználati tervezésben és a mezőgazdasági fejlesztési programokban való lehetséges alkalmazások mellett a biomassza termelékenység integrált nyomon követésére is alkalmazható.

© 2013-2024 ATK TAKI
Impresszum | Adatkezelési tájékoztató