Előadónap az MTA-n a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából az MTA ATK TAKI szervezésében

Előadónap az MTA-n a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából az MTA ATK TAKI szervezésében

Az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet „Talaj és környezet” címmel előadónapot szervezett a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából, melyre 2018. november 28-án került sor a Magyar Tudományos Akadémia székházának felolvasó termében.

Az előadások rávilágítottak a talaj sokoldalú funkcióira, megőrzésük fontosságára.

Michéli Erika, a Szent István Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára „Diagnosztikus szemlélet a talajok jellemzésében” című előadásában áttekintést adott a talajosztályozás történetéről a régmúlt időktől napjainkig, valamint ismertette a megújult hazai talajosztályozási rendszert is.

Pásztor László, az MTA ATK TAKI osztályvezetője a talaj és környezet kapcsolatának térbeli vonatkozásait mutatta be.

A további három előadás (Bakacsi Zsófia, az MTA ATK TAKI osztályvezetője: „A talaj szerepe a vízzel való gazdálkodásban”; Breuer Hajnalka, az ELTE TTK Meteorológiai Tanszék adjunktusa „A talajok szerepe a meteorológiai folyamatokban”; Szili-Kovács Tibor, az MTA ATK TAKI osztályvezetője „Talajélet és talajfunkciók”) tükrözte a talajok kulcsfontosságú szerepét a hidroszféra, az atmoszféra és a bioszféra fennmaradásában.

Fodor Nándor, az MTA ATK Mezőgazdasági Intézetének osztályvezetője agrárökoszisztémák bio-geo-kémiai modellezésének lehetőségeibe vezette be a hallgatóságot. Uzinger Nikolett, az MTA ATK TAKI osztályvezetője a talajba kerülő hulladékok és szennyezőanyagok szerepét fejtette ki. Illés Gábor, a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet kutatási igazgatóhelyettese pedig digitális talajtérképek felhasználásával erdőterületek fatermési osztályának becslésére vonatkozó kutatásait ismertette.

A rendezvényen készült további fotók

© 2013-2024 ATK TAKI
Impresszum | Adatkezelési tájékoztató