A gazdálkodást érintő jogszabály módosítását támogató kutatómunkánk eredménye cikk formájában a Sustainability című folyóiratban

A gazdálkodást érintő jogszabály módosítását támogató kutatómunkánk eredménye cikk formájában a Sustainability című folyóiratban

"Influence of the Shortening of the Winter Fertilization Prohibition Period in Hungary Assessed by Spatial Crop Simulation Analysis" címmel jelent meg a Talajtérképezési és Környezetinformatikai Osztály, és a Talajkémiai és Anyagforgalmi Osztály közös publikációja a Sustainability (IF: 2,592, Q2) című folyóiratban.

A Nitrát rendelet egyik legtöbbet vitatott szabályozása a trágyázási tilalmi időszak, mely jelenleg Magyarországon október 31-től február 15-ig tart, miközben a téli hónapok időjárása egyre enyhébb.

A magyarországi 2016. évi Nitrát adatszolgáltatási adatbázis - közel félmillió mezőgazdasági parcella -trágyázási adatainak felhasználásával hiánypótló térinformatikai és statisztikai elemzés készült el az Intézet Talajtérképezési és Környezetinformatikai-, valamint Talajkémiai és Anyagforgalmi Osztály kutatói közös munkájának eredményeképpen.

Valós talajtani és meteorológiai adatok felhasználásával, térinformatikai módszerek és a 4M modell szimulációjának segítségével különböző időjárási szcenáriókra is vizsgálták, hogy a tilalmi időszak kezdő időpontjának egy hónapos eltolása hogyan befolyásolja a gyökérzóna alá mosódó nitrogén mennyiségét. Vizsgálatuk szerint a tilalmi időszak kezdetének november 30-ra történő kitolása nem okoz érdemi változást a nitrát bemosódás (veszélyének) szempontjából.

 

Koós, S., Pirkó, B., Szatmári, G., Csathó, P., Magyar, M., Szabó, J., Fodor, N., Pásztor, L., Laborczi, A., Pokovai, K., Szabó, A. 2021. Influence of the Shortening of the Winter Fertilization Prohibition Period in Hungary Assessed by Spatial Crop Simulation Analysis. SUSTAINABILITY 13(1): 417. DOI: 10.3390/su13010417. IF: 2,576 (Q2)

© 2013-2024 ATK TAKI
Impresszum | Adatkezelési tájékoztató