Az öntözővíz bórkoncentrációjának hatása különböző szerkezetű talajokon termesztett zöldségnövények összetételére

Az öntözővíz bórkoncentrációjának hatása különböző szerkezetű talajokon termesztett zöldségnövények összetételére

A magas bór tartalmú öntözővizek alkalmazása globális probléma és egyben a legjelentősebb bór-szennyezőforrás a környezetben. Másrészt a bórhiány szintén világszerte gondokat okoz, körülbelül nyolc millió hektárnyi művelt területet érintve.

A növények számára a bór lehetséges veszély, ugyanakkor esszenciális mikrotápanyag is egyben. Az ember szempontjából a bórhiány komoly egészségügyi kockázatot okoz. A szervezetben a bórhiány és a bórmérgezés közötti mezsgye azonban igen keskeny. Táplálkozásunkban a fő bór-források a friss zöldségek és gyümölcsök.

A növények bór-toleranciájával kapcsolatban sok vizsgálat történt már, de az öntözővíz bór-tartalmának a zöldségnövények ehető részének elemtartalmára, így tápértékére gyakorolt hatására vonatkozóan kevés, vagy egyáltalán nem áll rendelkezésre információ.
Munkánkban különböző bór-koncentrációjú öntözővíz hatását vizsgáltuk különböző talajokon négy, széles körben fogyasztott zöldségnövény (paradicsom, burgonya, káposzta és zöldbab) elemtartalmának változására. Főbb megállapításaink:

• A 0,1 és 0,5 mg/L bór kezelés nem volt hatással a zöldségek biomasszájára, de módosította tápértéküket.

• Paradicsom: A bór-öntözés a paradicsom termésének elemösszetételére volt a legjelentősebb hatással, mivel módosította annak B, Mg, K, Fe, Cu és Zn tartalmát. A 0,1 mg/L bór tartalmú öntözővíz elősegítette a paradicsom érését mindegyik talajon.

• Zöldbab: A bór-kezelés csökkentette a tápértéket azáltal, hogy mérsékelte a bab K és Fe tartalmát az összes talajon.

• Burgonya: a bór-kezelés csak mérsékelten érintette a gumók elemtartalmát.

• Káposzta: homokos talajon a levelek B-, Mg-, Fe- és Cu-tartalma csökkent a B-kezelések hatására.

Kutatási eredményeink a Frontiers in Plant Science Q1 besorolású folyóiratban jelentek meg:
Rékási M, Ragályi P, Füzy A, Uzinger N, Dobosy P, Záray G, Szűcs-Vásárhelyi N, Makó A and Takács T (2021) Effect of the Boron Concentration in Irrigation Water on the Elemental Composition of Edible Parts of Tomato, Green Bean, Potato, and Cabbage Grown on Soils With Different Textures.
Front. Plant Sci. 12:658892. doi: 10.3389/fpls.2021.658892

© 2013-2024 ATK TAKI
Impresszum | Adatkezelési tájékoztató