A talajok vízgazdálkodási tulajdonságaira vonatkozó európai léptékű becslőalgoritmusokat publikáltak Szabó Brigitta vezetésével

A talajok vízgazdálkodási tulajdonságaira vonatkozó európai léptékű becslőalgoritmusokat publikáltak Szabó Brigitta vezetésével

Az ELKH ATK Talajtani Intézetének vezetésével megújították a talajok vízgazdálkodási tulajdonságait becslő módszereket. A könnyen mérhető vagy már ismert talajtulajdonságokból becslési függvények segítségével számított, a talaj vízgazdálkodási tulajdonságaival kapcsolatos adatok alapvető információt nyújtanak a klímatudatos és vízmegőrző területhasználat tervezéséhez, valamint a környezeti modellezéshez. A kutatást Szabó (Tóth) Brigitta tudományos főmunkatárs vezette, az eredményeket a földtudományok és modellezés terén magasan jegyzett Geoscientific Model Development folyóiratban publikálták.

A becslőalgoritmusokat felhasználóbarát, magyar és angol nyelven is elérhető webalkalmazásba, és nyílt forráskódú R-csomagba építették be (https://doi.org/10.5281/zenodo.4281045), továbbá elérhetőek a becslések kidolgozásához használt scriptek (https://zenodo.org/record/3759442).

További információk:
Szabó, B., Weynants, M., and Weber, T. K. D. 2021. Updated European hydraulic pedotransfer functions with communicated uncertainties in the predicted variables (euptfv2), Geosci. Model Dev., 14, 151–175.

© 2013-2024 ATK TAKI
Impresszum | Adatkezelési tájékoztató